Uitzaaiing van borstkanker in lymfeklieren opsporen met een MRI scan

Normal 4f602286a1a20b10d1e1550c8e92aa6f10bd755d

Uitzaaiing van borstkanker in lymfeklieren opsporen met een MRI scan 

Borstkanker is een veel voorkomende ziekte bij vrouwen. Jaarlijks wordt alleen al in Nederland bij 13.000 vrouwen deze diagnose gesteld. Om de ziekte te behandelen hebben artsen verschillende opties. Een operatie is in bijna alle gevallen nodig. Afhankelijk van het soort operatie, de afmeting van de tumor, de agressiviteit van de tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren wordt ook radio therapie (bestraling) en systeemtherapie (hormonale therapie, immunotherapie of chemotherapie) gegeven. Al deze behandelingen zorgen ervoor dat de kwaadaardige cellen worden bestreden. Tegelijkertijd zorgen deze behandelingen soms voor het ontstaan van langdurige klachten.

Schildwachtklieroperatie mogelijk overbodig

De schildwachtklieroperatie – de operatie waarbij onderzoek wordt gedaan naar uitzaaiingen in een enkele lymfeklier in de oksel – of het verwijderen van alle lymfeklieren in de oksel, kan zorgen voor levenslange klachten. Na een schildwachtklieroperatie blijkt dat 65% van de borstkankerpatiënten geen uitzaaiingen in de lymfeklieren heeft. De kans is echter wel aanwezig dat de vrouwen blijvende klachten overhouden aan deze operatie, zoals bijvoorbeeld een dikke arm door zogenaamd lymfoedeem. Andere, meer voorkomende klachten zijn een stijve schouder of een veranderend gevoel in de bovenarm.

Eerste studie levert goede resultaten op

Onderzoekers in het Maastricht UMC+ hebben een eerste kleine studie uitgevoerd om te onderzoeken of er niet op een andere manier onderzocht kan worden of er bij een patiënt sprake is van uitzaaiingen in de lymfeklieren. Zo hebben de onderzoekers bij 10 borstkankerpatiënten een MRI scan gemaakt van de lymfeklieren in de oksel. De patiënten kregen voorafgaand aan de MRI scan een contrastmiddel toegediend. Uit voorgaand onderzoek van prof. dr. Beets-Tan in klieren van darmkanker blijkt namelijk dat met dit contrastmiddel lymfeklieren goed kunnen worden afgebeeld. De resultaten van dit eerste onderzoek in borstkankerklieren bevestigen wederom dat deze MRI het mogelijk maakt om betrouwbare informatie te verkrijgen over de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Resultaat onderzoek heeft meteen gevolgen voor behandelmethode 

Onderzoekers willen graag doorgaan met dit onderzoek! Om meer bewijs te verzamelen dat een MRI scan inderdaad betrouwbaar genoeg is voor het opsporen van lymfeklieruitzaaiingen, willen de onderzoekers bij 150 borstkankerpatiënten een MRI scan van de lymfeklieren maken. Als het onderzoek slaagt, dan zal dit meteen gevolgen hebben voor de behandeling van borstkankerpatiënten. Als door middel van de MRI scan geen uitzaai ingen worden aangetoond, dan zal het niet meer nodig zijn om een schildwacht klieroperatie uit te voeren, waardoor de patiënt geen risico meer loopt om eerder genoemde klachten te krijgen. Ook maakt deze methode van onderzoek, reeds  voordat aan een operatie begonnen wordt, duidelijk welke aanvullende behandelingen nodig zijn. Op deze wijze hopen onderzoekers te kunnen bijdragen aan een verbetering van de behandelmethoden en een verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten, zowel op de korte als lange termijn.

WAAROM DIT ONDERZOEK UW STEUN VERDIENT ...

Uniek 

Onderzoeken naar het opsporen van lymfeklieruitzaaiingen bij borstkankerpatiënten met het contrastmiddel en een MRI scan worden nergens anders ter wereld verricht.  

Belangrijk 

Dit onderzoek is belangrijk, omdat bij steeds meer vrouwen borstkanker wordt vastgesteld. De overlevingskansen zijn de afgelopen jaren toegenomen. Dit onderzoek draagt bij aan het welzijn van de patiënt na behandeling van borstkanker, door lange termijn bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen.  

Resultaten 

De resultaten van dit onderzoek kunnen meteen na het afronden van het onderzoek worden toegepast bij de borstkankerpatiënten in het Maastricht UMC+. Onnodige operaties kunnen op deze manier worden voorkomen.