Energiek leven na dikkedarmkanker: #hoedan?

Energiek leven na dikkedarmkanker: #hoedan?
Steeds meer mensen overleven dikkedarmkanker, onder andere dankzij verbeterde behandelingen. Helaas hebben ze daarna vaak last van lichamelijke klachten en zijn ze chronisch vermoeid. Dat heeft veel impact op hun kwaliteit van leven. Wetenschappers in Maastricht onderzoeken of anders eten en bewegen hier een positieve rol in kan spelen. Zodat ex-patiënten meer energie hebben voor de rest van hun leven. De studie heet EnCoRe, wat staat voor: ‘Energie voor het leven na ColoRectaalkanker’. Want als je kanker overleeft, wil je daar echt van kunnen genieten.

Een studie naar het effect van voeding en beweging
Dikkedarmkanker staat in Nederland op de derde plaats van meest voorkomende vormen van kanker. In 2016 ging het om 150.000 mensen. Gemiddeld 65% van hen leeft tegenwoordig vijf jaar na de diagnose nog. En de groep groeit, want door vergrijzing komt deze kankervorm steeds vaker voor. Het lijkt van groot belang dat deze ex-patiënten hun voeding en bewegingspatroon aanpassen, om de lichamelijke klachten en chronische vermoeidheid te beperken. Maar hoe dat precies zit, weten we nog niet. Daarom startte in 2012 de EnCoRe-studie.

Een unieke, rijke bron van informatie
Patiënten die klaar zijn met de behandeling tegen dikkedarmkanker in één van de de drie Limburgse ziekenhuizen, worden  uitgenodigd om mee te doen aan de studie. Vijf jaar lang worden ze gevolgd. Onder deskundige begeleiding dragen ze bijvoorbeeld regelmatig activiteitenmeters en houden ze voedingsdagboeken bij. Ze worden thuis bezocht door speciale diëtisten en er wordt onder andere bloed bij ze afgenomen. Ook wordt ze gevraagd vragenlijsten in te vullen over hun kwaliteit van leven en specifieke klachten. De enorme rijkheid aan informatie over deze patiëntengroep maakt de EnCoRe-studie uniek in de wereld.

Het doel: advies op maat voor iedere patiënt
Dankzij al die informatie krijgen onderzoekers een beeld van welke leefstijl voor welke ex-patiënt het beste is. Ook leren ze welke biologische factoren een rol spelen. Zijn voedingssupplementen en extra bewegen bijvoorbeeld een goed wapen tegen chronische vermoeidheid? En kun je vooraf al zeggen, aan de hand van genetische kenmerken, of een patiënt een hoger risico heeft op negatieve gevolgen van de behandeling? Dan kan er vanaf het begin advies op maat gegeven worden aan nieuwe patiënten.

Maar daarvoor moeten nog veel meer deelnemers benaderd en gevolgd worden na het overleven van dikkedarmkanker. Maak jij dit kostbare onderzoek mede mogelijk? Steun het Kankeronderzoekfonds Limburg.